Usluge

Prevencija

 • Testiranja - antropometrija, brzina, agilnost, skočnost, određivanje VO2 (spirometrija na ergotraci ili biciklu)

  U našoj ambulanti te u saradnji sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport (FFVIS) i Institutom sporta Banja Luka u prilici smo da vršimo slijedeća testiranja:

  1. Antropomotrijska mjerenja (visina, težina, BMI, procenat masnoća i vode u tijelu…)
  2. Određivanje konačne visine za adolescente
  3. Mjerenje brzine, agilnosti, snage, skočnosti…. (fotoćelije,j ump plate…)
  4. Određivanje VO2 maks. na bazi spirometrije na treadmillu ili ergobiciklu (program Cosmed)
  5. Individualna i timska testiranja

  Kao jedini u regionu u mogućnosti smo ponuditi i vrhunska testiranja kod submaksimalnih i maksimalnih opterećenja na treadmillu ili ergobiciklu na bazi laktata, glukoze, CK, kreatinina i uree.


  Na bazi dobijenih rezultata u mogućnosti smo ponuditi programe vježbi,individulanih treninga i ishrane,a sve prema potrebama sportiste

  Navedena testiranja radimo u saradnji Doc. dr Radoslavom Đukićem sa Univerziteta u Grazu.

  Takodje u saradnji sa Univerzitetom u Grazu u mogućnosti smo ponuditi testiranja krvi na prediktore oboljenja (kardiovaskularna, maligna, neurološka…) određivanjem slijedećih enzima:

  - Carbonylproteine (CP)
  - 4-Hydroxy-nonenal (HNE)
  - Glutathion Peroxidase
  - Glutathion S Transferase Aktivität
  - 8-Hydroxydesoxyguanosin (8-OHdG)
  - Atherogenes LDL (oxLDL)
  - Malondialdehyd (MDA)

  Pregled kičmenog stuba aparatom SpineScan sa određivanjem deformiteta i pokretljivosti kičmenog stuba te balansa tijela

  Spinescan je aparat koji nam omogućava određivanje zakrivljenosti kičme u svim ravnima te pomoću njega određujemo skoliozu, kifozu te pokretljivost kičmenog stupa na nivou vratne, grudne i slabinske kičme.

  U mogućnosti smo da odredimo pokrete savijanja, opružanja, savijanja u stranu, rotacije te određivanje balnsa tijela.

  Pregled traje 10-15 minuta, bezbolan je i bez zračenja. Dobijene rezultate koristimo za pripremu programa vježbi sa korekciju deformiteta determinisanih dobijenih objektivnim rezultatima pregleda.

  Kinezitaping

  Kinezitaping ili liječenje trakom je tehnika koja se za zasniva na prirodnom procesu liječenja tijela. Pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tijela taping pomaže tijelu da se samo izlječi. Traka priljubljena uz kožu djeluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično kontinuirano pod terapijom. Traka ne ograničava pokrete već naprotiv one ga podržavaju pa je poželjno vežbati i sprovoditi metode kineziterapije dok su trake aplikovane.

  • Na mjestu na koje je aplikovana dovodi do ubrzanja protoka tjelesnih tečnosti (krvi i limfe ) što dovodi do bolje ishrane tog djijela tijela, smanjuje se iritacija na receptore u koži, povećava se lokalno temperatura kože.
  • Pacijenti normalno obavljaju sve uobičajene aktivnosti dok nose trake.
  • Trake se koriste za liječenje povreda i oboljenja mišića, tetiva, živaca kao i pojedinih organa, a može se koristiti i u prevenciji povreda.
  • Zavisno od individualnih osobina pacijenta i terapijskih ciljeva prilagođava se tehnika aplikovanja traka.

  Program sportske ishrane

  „Količina, sastav i vremenski unos hrane mogu značajno da utiču na razvoj sportskih performansi“. – Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

  Zavisno od vrste aktivnost ishrana treba da bude prilagođena da što manje opterećuje sistem organa za varenje, održava sitost ali i da obezbjeđuje sve zahtjeve dodatne mišićne aktivnosti.

  Sportovi koji su često i hobi (bilijar, golf i sl.) zahtijevaju u većini slučajeva samo veću psihičku koncentraciju uz minimalno naprezanje mišića. U ovom slučaju neophodno je samo obezbjeđenje dovoljne količine energije za pojačanu moždanu aktivnost a to se najlakše postiže konzumiranjem svježeg voća bogatog vodom i brzooslobađajućim ugljenim hidratima neposredno prije aktivnosti (jabuke, mandarine, kruske, breskve i sl.).

  Kod sportova kao što su fudbal, košarka, rukomet, boks, tenis, trčanje i sl. ishrana mora da podmiri sve zahtjeve duže i pojačane aktivnosti mišića. Prije treninga ili takmičenja kod ovih sportova treba uzimati namirnice sa sporooslobađajucim ugljenim hidratima, koji će u kontinuitetu obezbjediti dovoljno energije za naprezanje organizma. U toku treninga najbolje je piti povremeno male količine tečnost. Nakon treninga prvo je neophodno dopuniti depoe glikogena u jetri i mišicima, a tek poslije toga jesti namirnice bogate proteinima.

  Pravilan režim ishrane zavisi od :
  - Vrste fizičke aktivnosti,
  - Inteziteta i frekvence treniranja,
  - Antropometrijskih karakteristika sportiste.

  Iako je individualan program ishrane idealan, za početak osnovni principi ishrane moraju da se poštuju kako bi se promovisale sportske performanse. Pored pravilne sportske ishrane za dobijanje boljih funkcionalnih i motoričkih parametara neophodno je korištenje suplemenata (dodataka ishrani). Danas je tržište preplavljeno dijetetskim suplementima koji se koriste kao dodatak ishrani. To su najčešće vitamini, minerali, energetski napitci, amino kiseline, masne kiseline (najčešće) omega 3, omega 6, biljni preparati itd. Neophodno je znati kada se koji preparat koristi. Nažalost malo ljudi zna tačno kada koji preparat da koristi a što je još bitnije koju dozu preparata da koristi. Profesionalni sportisti i rekreativci su jedni od najvećih korisnika dijetetskih preparata.

  U našoj ambulanti pripremamo individualne i timske programe ishrane i suplementacije.

  Edukacija o antidopingu
  Program suplementacije
  Izokinetička testiranja u saradnji sa centrom za izokinetiku Banja Luka
 • Određivanje nivoa pripremljenosti na bazi parametara krvi (laktati, glukoza, CK, urea, kreatinin)ooter?
  Individualne vježbe - balans, snaga, propriocepcija....
  Masaža

  Masažu je moguće definisati kao primjenu sistemske manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Masaža je najstariji oblik liječenja, a preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sistem.

  Riječ masaža dolazi ili od latatinske riječi “massare”, što znaći gnječiti, ili od arapske riječi “mas” što znači pritiskati. Riječ “massage” upotrebljena je prvi pu u francuskoj literaturi, a upotrijebio ju je Lepage 1813. god.

  Prvi zapis o sportskoj masaži nalazimo u knjizi Rimljanina Oribasiusa iz 4. vijeku. Osnivač savremene masaže i kineziterapije je Šveđanin Per Henrik Ling u 18. vijeku.

  Masažne tehnike

  S obzirom na dijelovanje i upotrebu razlikujemo više vrsta masaže:

  (a) Klasična ručna masaža – (higijenska, sportska, medicinska)
  - higijenska služi njegovanju tijela radi poboljšanja opšteg zdravlja,
  - sportska pomaže poboljšanju fizičkih sposobnosti kod treninga ili takmičenja,
  - medicinska se primjenjuje kod liječenja kod različitih oboljenja.
  (b) Ručna limfna drenaža
  (c) Vezivno – tkivna masaža
  (d) Kineska masaža
  (e) Masaža refleksih zona

  Indikacije

  Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indikovana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura (ograničene pokretljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa (upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja.

  Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinovati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.

  Kontraindikacije

  Masaža se ne smije primjenjivati kod sljedećih stanja ili bolesti:
  - povećane temperature tijela ( iznad 37,5 0C)
  - infektivnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom
  *svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim hemijskim ili fizičkim agensima ( sunce, ultraljubičasto zračenje)
  *upala vena i limfnih puteva, varikoznog sindroma te malignih procesa

  Sauna
  Plazma obogaćena trombocitima (PRP)

  Za liječene sportkih povreda i sindroma prenaprezanja koristimo i plazmu obogaćenu trombocitima (PRP; ACP).

  Kod odredjenih povreda i oboljenja koštano zglobnog sistema poznate metode liječenja ne uspijevaju dati adekvatne rezultate te se se kontinuirano pokušava pronaći rješenje kojim će se određena oboljenja i povrede moći u potpunosti sanirati. Jedna od relativno novih metoda koja se koristi u liječenju povreda i oboljenja koštano zglobnog sistema jeste i metoda liječenja plazmom obogaćenom trombocitima (PRP), a predstavlja upotrebu derivata vlastitie krvi kod povrijedjenih i oboljelih, a u svrhu indukcije procesa zarastanja. PRP je jednostavno rečeno liječenje vlastitom krvlju povrijeđenog ili oboljelog koju brzim laboratorijskim procesom dovedemo do stanja stvaranja ćelija koje imaju sposobnost indukcije regeneracije. Nove ćelije koje se nalaze u PRP predstavljaju neutralne ćelije koje su tzv. stem ćelije koje će se razviti u ćelije zrelog tkiva na mjestu povrede ili oboljenja.

  Prvi radovi na temu humane upotrebe PRP datiraju od početka 90ih godina prošlog vijeka kada započinje ozbiljnije korištenje PRP u medicini. Postoje i odredjena ispitivanja tokom 70ih godina prošlog vijeka ali nisu dokumentovani. Limitirajući faktor u tom period bila je skupa oprema (centrifuge koje su koštale desetine hilljada USD) te velika količina krvi koja je uzimana (450 ml). Prva primjena u medicine u 90im je bila u maksilofacijalnoj, zubnoj, estetskoj i hirurgiji kožnih režnjeva.

  U prvim godinama 21. vijeka PRP je korištena za ubrzavanje saniranja preloma i košt. graftova. Mishra i Pavelko zajedno sa kolegama sa Stanford Univerziteta u Sjedinjenim Američkim državama objavili su prvu studiju kod ljudi sa korištenjem ACP 2006. godine. U ovoj studiji su prikazali svoje rezultate liječenja hronične upale Ahilove tetive sa dvogodišnje praćenje (93% smanjenje bola).

  Način djelovanja PRP je putem faktori rasta koji igraju ključnu ulogu u započinjanju i kontroli kompleksnog procesa sanacije povreda i oboljenja. Mnogi od ovih faktora se oslobađaju u trombocitima i aktiviraju se pri povredama ili oboljenjima. Kad se desi povreda ili oboljenje oslobađaju se faktori rasta kao što su trombocitni faktor rasta (PDGF – platelet derived growth factor), transformirajući faktor rasta (TGF – transforming growth factor), insulinski faktor rasta (IGF – Insulin growth factor), fibroblastni faktor rasta (bFGF – fibroblast growth factor), vaskularni endotelijalni factor rasta (VEGF). Oslobađanjem ovih faktora rasta (kod ACP njih broj raste do 25x u odnosu na punu krv) započinje proces saniranja oboljenja ili povreda. Proces ide od proliferacije i diferencijacije različitih vrsta ćelija kao što su fibroblasti i hondroblasti te stvaranja matriks formacija za proizvodnju kolagena i proteoglikana uz stimulaciju angiogeneze. Ovaj proces je različit od prirodnog imunog odgovora na povredu i oboljenje kada je proces regulisan neutrofilnim leukocitima, proteazom i antimikrobnim peptidima. Dodavanjem PRP gdje je broj trombocita veći od pune krvi od 2-10 puta neutrofilni proces se blokira i dešava se prirodni proces zarastanja sa stvaranjem novih ćelija i krvnih sudova dok se inhbira bolna inflamacija.

  Ovu metodu liječenja koristimo i kod akutnih (svježih) povreda ali isto tako i kod hroničnih stanja (upale).

  Najčešće PRP koristimo kod:
  1. Ruptura mišiča
  2. Ruptura tetiva
  3. Upala tetiva
  4. Oštećenja hrskavice, najčešće koljena
  5. Nakon artroskopija

  Indikaciono područje je široko i do sada smo imali oko 2000 terapijskih aplikacija plazme obogaćene trombocitima.

  Hiperbarična oksigenizacija (HBO) u saradnji sa Zavodom
  Grupne vježbe za prevenciju oboljenja (skolioza, hierkifoza, osteoporoza...)
  Podografija - komjutersko određivanje stanja stopala te aplikacija pomagala (ortoza)

  Uskoro u ponudi naše ambulante – kompjetersko određivanje funkcionalne anatomije stopala uz korektivne vježbe i izradu individualnih ortoza (custom made insoles).

Dijagnostika

  • Klinički pregled
  • Ultrazvuk koštanozglobnog sistema
  • RTG, KT i MR u saradnji sa Zdravstvenom ustanovom „Dr Arar“ Banja Luka
  • Izokinetička testiranja u saradnji sa centrom za izokinetiku (CYK) Banja Luka
  • Dijagnostička i terapijska punkcija zglobova
  • Artroskopska hirurgija

Liječenje

Fizikalna terapija

Fizikalna GLAVNA Fizikalna terapija koristi razne oblike fizičke energije (svjetlost, zvuk, magnetizam, elektricitet, toplotnu energiju, mehaničku…) u cilju liječenja oboljenja, povreda i njihovih posljedica. Pri tome se pojedini oblici fizičke energije koriste pojedinačno ili kombinovano, prema potrebi uporedo sa medikamentoznim ili hiruškim liječenjem.

Fizička energija, bilo prirodom data ili vještačkim putem dobijena, prelazi iz jednog oblika energije u drugi, prema zakonu o održavanju energije, a njeno biološko djelovanje manifestuje se lokalnim promjenama u tkivu ili opštim reagovanjem cijelog organizma u zavisnosti od:

 • Kvaliteta, odnosno vrste primenjene fizičke energije,
 • Kvantiteta, odnosno trajanja i inteziteta djelovanja,
 • Mjesta delovanja, tj. površine, opsega i vrste tkiva,
 • Stanja u kome se nalazi organizam ili pojedina tkiva, sposobnosti i mogućnosti reagovanja (stanja oboljenja ili povrede, starosti, osjetljivosti, adaptacije …)

Promjene koje možemo očekivati poslije primjene određenih procedura fizikalne terapije su poboljšanje cirkulacije, ishrane i trofike tkiva, samim tim sprečavanje zastoja krvi i otoka tkiva. Mogu se ubrzati i regenerativni procesi, kako u pogledu anatomske i fiziološke tako i funkcionalne regeneracije.

Fizikalna terapija ima značajnu ulogu u liječenju i osposobljavanju pacijenata sa težim i lakšim povredama, kod poremećaja koštanozglobnog razvoja kod djece. Fizikalna terapija ima veoma važnu ulogu u preventivnom djelovanju, a sastavni je dio trenažnog i takmičarskog procesa u sportu.

Fizikalna 02 Fizikalna 04 Fizikalna 01

Usluge koje možemo ponuditi su:

 • elektroterapija (galvanizacija, elektroforeza lijekova, dijadinamične struje, tens, interferentne struje sa vakuum masažom, elektrostimulacija)
 • sonoterapija (ultrazvuk, sonoforeza)
 • vakuum terapija
 • magnetoterapija (niskim frekvencijama 1-27Hz)
 • laser
 • termoterapija
 • krioterapija (led)

Radimo sa najsavreminjim aparatima kompanije JENA MEDICAL

Medicinska masaža

Masaza 01Masažu je moguće definisati kao primjenu sistemske manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Masaža je najstariji oblik liječenja, a preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sistem.

Riječ masaža dolazi ili od latatinske riječi “massare”, što znaći gnječiti, ili od arapske riječi “mas” što znači pritiskati. Riječ “massage” upotrebljena je prvi pu u francuskoj literaturi, a upotrijebio ju je Lepage 1813. god.

Prvi zapis o sportskoj masaži nalazimo u knjizi Rimljanina Oribasiusa iz 4. vijeku. Osnivač savremene masaže i kineziterapije je Šveđanin Per Henrik Ling u 18. vijeku.

Masažne tehnike Fizikalna 03

S obzirom na dijelovanje i upotrebu razlikujemo više vrsta masaže:

(a) Klasična ručna masaža – (higijenska, sportska, medicinska)

 • higijenska služi njegovanju tijela radi poboljšanja opšteg zdravlja,
 • sportska pomaže poboljšanju fizičkih sposobnosti kod treninga ili takmičenja,
 • medicinska se primjenjuje kod liječenja kod različitih oboljenja.

(b) Ručna limfna drenaža

(c) Vezivno – tkivna masaža

(d) Kineska masaža

(e) Masaža refleksih zona

Masaza 03Indikacije

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indikovana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura (ograničene pokretljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa (upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja.

Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinovati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.

Kontraindikacije

Masaža se ne smije primjenjivati kod sljedećih stanja ili bolesti:

 • povećane temperature tijela ( iznad 37,5 0C)
 • infektivnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom
 • svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim hemijskim ili fizičkim agensima ( sunce, ultraljubičasto zračenje)
 • upala vena i limfnih puteva, varikoznog sindroma te malignih procesa

Kinezitaping

Taping 01

Kinezitaping ili liječenje trakom je tehnika koja se za zasniva na prirodnom procesu liječenja tijela. Pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tijela taping pomaže tijelu da se samo izlječi. Traka priljubljena uz kožu djeluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično kontinuirano pod terapijom.

Traka ne ograničava pokrete već naprotiv one ga podržavaju pa je poželjno vežbati i sprovoditi metode kineziterapije dok su trake aplikovane.

 • Na mjestu na koje je aplikovana dovodi do ubrzanja  protoka tjelesnih tečnosti (krvi i limfe ) što dovodi do bolje ishrane tog djijela tijela, smanjuje se iritacija na receptore u koži, povećava se lokalno temperatura kože.
 • Pacijenti normalno obavljaju sve uobičajene aktivnosti dok nose trake.
 • Trake se koriste za liječenje povreda i oboljenja mišića, tetiva, živaca kao i pojedinih organa, a može se koristiti i u prevenciji povreda.
 • Zavisno od individualnih osobina pacijenta i terapijskih ciljeva prilagođava se tehnika aplikovanja traka.

Intramuskularna, intravenozna i intraartiularna aplikacija lijekova

 

Tretman izokinetikom

kod poplava

Individulani program oporavka

nakon povreda i sindroma prenaprezanja

sportskaambulanta karta